GENİŞ ALAN AĞI NEDİR?

WAN (Wide Area Network)





Geniş alan ağı, kuruluşların farklı coğrafi bölgelerde yer alan ofisleri (şube, mağaza, fabrika, depo vb. ) arasındaki haberleşme ihtiyacını karşılayan bir altyapıdır

Geniş alan ağları projelendirilirken, hem ilgili ofislerin haberleşme ihtiyaçları (bağlantı hızı, ağ üzerinden taşınacak data miktarı, eş zamanlı ses görüşme sayısı ve teknolojisi, görüntü kalitesi ve teknolojisi vb. ) hem de ilgili ofislerin coğrafi konum itibari ile servis sağlayıcı altyapısına bağlı olarak, erişim teknoloji tipleri dikkate alınmalıdır.

Geniş kapsamlı ağ sistemidir. Birden fazla MAN (Metropol Area Network) sistemini birbirine bağlayan veya doğrudan dışarıdan modemler yardımıyla bağlanılarak, ağa bağlanılabilen sistemlerdir. Bu sisteme en güzel örneği İnternet teşkil eder.




Kurumların farklı coğrafi alanlarda faaliyet göstermesi ve bu lokasyonlar arasında veri haberleşme ihtiyacının doğması sonucu geniş ağ çözümlerine ihtiyaç duyulmuştur. Geniş alan ağı, birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal olarak tasarlanan büyük ağdır. Yerel ağların birbirine bağlanmasını sağlayarak çok geniş bir yayılıma ulaşırlar.

Modem üzerindeki WAN portu ne işe yarar?

Modemlerde WAN portu cihazların internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla cihaza dağıtılmasını sağlar.


Örneğin interneti telefon hattı değil de yüksek hızlı bir modem üzerinden aldığınızı düşünün (kurumsal yapılarda ya da farklı bağlantı türlerinde böyledir), bu yüksek hızlı modem üzerinden gelen kablo sizin modeminizdeki WAN portuna bağlanır. Telefon hattı girişine artık gerek kalmaz.Telefon hatlarında ise bu bağlantı DSL portundan sağlanmaktadır.




Geniş alan ağları, bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarların başka bir mekanda bulunan kullanıcı ve bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN’ları ve başka tip ağları birbirine bağlamakta kullanılır. Birçok WAN tek bir organizasyon için kurulmuştur ve özeldir. İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından kurulan diğer WAN’lar ise bir organizasyonun LAN’ından Internet’e bağlantı sağlar.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Site Hackleme Taktikleri Ve Açıklamalar

CONFİG NEDİR? Ne İşimize Yarıyacak? Config Çekme Örnekleri. - Hackerlik Okulu

EN İYİ IP ADRESİ GİZLEME PROGRAMLARI...