CryptoLocker V2 Şifreleme Virüsü Çözüm Yöntemleri







CryptoLocker - V2

Şifreleme Virüsü Çözüm Yöntemleri


Cryptolocker veya daha anlaşılır bir ifade ile, bilgisayarlarınızdaki tüm dosyaları çok güçlü biçimde şifreleyen ve dosyalarınızın bazen adını, bazen de sadece uzantısını değiştirerek sizden fidye talep eden zararlı yazılımlar

Eğer bu türden bir sorunla karşılaştıysanız detaylı bilgi ve çözüm önerileri aşağıdadır. Ayrıca bu makale sürekli güncel tutulacaktır.

Bilindiği üzere, cryptolocker veya şifreleme virüsü olarak adlandırılan ve mail, internet, RDP gibi birçok farklı yolla bulaşan zararlıların yüzlerce farklı çeşidi ve yüzlerce farklı isimle adlandırılan türü bulunmaktadır. Bizler buna cryptolocker varyantları diyoruz.
Bu yüzlerce varyantın büyük çoğunluğuna çözüm üretilebileceği gibi, ne yazık ki çözümü olmayan veya hiç olmayacak türlerde bulunmaktadır.
Bu yazı, sizi çözüme ulaştırmak ve yaşadığınız soruna dair bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Ama bu zararlılar, klasik bir virüs gibi hareket etmediğinden, kişi veya kurumların uyguladığı çözümler başarısız kaldığında, panik ve karamsarlık oluştuğunu gözlemliyorum.
Yukarıda da değindiğim gibi, birçok varyant için çözüm üretiliyor, veya mutlaka zaman içinde üretilmiş olacaktır. Her varyant kendi özelinde değerlendirildiğinden, hangi tür ile muhatap olduğumuzu anlamadan çözüm hakkında yorum ve bilgi vermekte imkansızdır.
Herhangi bir çözüm aracı üretilmemiş olsa dahi, özellikle MS SQL ( MDF/LDF ), MySQL , PST (outlook data), Ms Acess, ZIP, RAR, dosyalarında kurtarma/onarma oranı ciddi oranda -%99,9- yüksektir





An itibarı ile 254 sayısına ulaşmış tüm cryptolocker sürümlerine karşı şuana kadar bilinen en etkili ve basit çözüm “Shadow Explorer” uygulamasıdır.
Lütfen herhangi bir işlem yapmadan önce, eğer gölge kopyalarınız silinmemişse, buradan dosyalarınızı Shadow Explorer ile kurtarma yolunu deneyiniz.
Eğer gölge kopyalarınız silinmemiş, ama Shadow Explorer ile kurtardığınızda dosyalar bozuk geliyorsa, bilgisayarı yetkisiz bir kullanıcı ile açıp, gölge yedeklerinizi bu şekilde almayı deneyebilirsiniz.
Ayrıca; Eğer dropbox, gdrive, one drive gibi bulut yedekleme platformlarını kullanıyorsanız ve bu platformlarda etkilenmiş ise, lütfen buluttaki bu dosyalar/klasörler üzerine sağ tuş ile tıklayıp önceki sürümler özelliğini kullanarak dosyalarınızın bir önceki sürümünü geri yükleyiniz.





Ek olarak; eğer yetkin değilseniz, virüsün değiştirdiği dosya uzantılarını silmeyiniz, değiştirmeyiniz. Bunun bir faydası olmayacaktır.
Yine virüsün bıraktığı txt/html dosyalarını silmeyiniz, değiştirmeyiniz.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Site Hackleme Taktikleri Ve Açıklamalar

CONFİG NEDİR? Ne İşimize Yarıyacak? Config Çekme Örnekleri. - Hackerlik Okulu

EN İYİ IP ADRESİ GİZLEME PROGRAMLARI...