SMTP Nedir? Simple Mail Transfer Protocol - (Basit Posta Aktarım Protokolü)


SMTP Nedir?

Simple Mail Transfer Protocol  -  (Basit Posta Aktarım Protokolü)



Farklı sunucular arası elektronik mektuplaşma ilk kez 1971 yılında düz yazı şeklinde gerçekleştirilmiştir.. 1990’lı yılların ortalarından itibaren mail ile birlikte fotoğraf, resim, html sayfaları, ses veya video gibi ekler iletilmeye başlanmıştır.

Elektronik posta gönderme protokolü (Simple Mail Transfer Protocol), bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri vardır. Bu protokollerinin SMTP'ye geçit yolu(gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi (Mail Transfer Agent,MTA) ve Kullanıcı Temsilcisi (Mail User Agent,MUA) yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

Sadece e-posta yollamak için kullanılan bu protokolde, basitçe, istemci bilgisayar SMTP sunucusuna bağlanarak gerekli kimlik bilgilerini gönderir, sunucunun onay vermesi halinde gerekli e-postayı sunucuya iletir ve bağlantıyı sonlandırır.




E-posta almak için POP3 ya da IMAP protokolü kullanılır.

Ücretsiz hizmet veren büyük e-posta hizmet sağlayıcıları da SMTP ve diğer e-posta gönderim ve kontrol protokollerini desteklemeye başlamışlardır.

Outlook, Eudora, Kmail, Thunderbird, Evolution, Sylpheed gibi e-posta istemcileri, e-postalarınızı gönderilmek üzere sunucunuza iletirken SMTP hizmetinden faydalanırlar.

25 ve 587 numaralı portlar SMTP sunucusu için ayrılmıştır. Türkiye'de erişim sağlayıcılar 25. portu kapattığı için 587. port üzerinden bu hizmet sunulmaktadır.




Diğer bir tanımla :

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): SMTP’nin açılımı “Simple Mail Transfer Protocol” dür yani “Basit Posta Aktarım Protokolü”dür. Bu protokol Microsoft Outlook, Windows 8 Mail, EM Client, Windows Live Mail, Thunderbird, Mailbird, Inky, Mailbird gibi programlar tarafından kullanılmaktadır. SMTP protokolü e-mail göndermeye yaramaktadır.





SMTP, mail sunucu ile istemci arasında iletişimin nasıl olacağını belirleyen kurallar bütünüdür. Yani SMTP protokolü MTA (Mail Transfer Agent, Aktarım Temsilcisi) ve MUA(Mail User Agent, Kullanıcı Temsilcisi) yazılımları arasındaki çalışmaktadır. Mail sunucuya kimlik bilgileri yollanmakta, bu bilgilerin doğrulanması sonrasında mail mail-sunucuya yollanmakta ve iş bittikten sonra bağlantı kapatılmaktadır



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Site Hackleme Taktikleri Ve Açıklamalar

CONFİG NEDİR? Ne İşimize Yarıyacak? Config Çekme Örnekleri. - Hackerlik Okulu

Profesyonel Hacker Olmak İsteyenler Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası