SIP Nedir? Session Initiation Protocol



SIP Nedir?


Session Initiation Protocol – Oturum Başlatma Protokolü







SIP Server’ın açılımı Session Initiation Protocol yani Oturum Başlatma Protokolü ’dür. Amacı IP ağları üzerinden Oturum açarak kişiler arasında haberleşmeyi sağlamaktadır. İki veya daha fazla kişi arasındaki etkiletişimi sağlayan bir protokoldür. Anlık Konferans oturumu, Mesajlaşma ve iki yönlü telefon oturumlarını sağlayabilmektedir. E-mail(smpt) servisi ve internet(http) protokolü benzeri çalışan bir sistemi vardır ama haberleşmek isteyen kişilerin temsil ettikleri bir adres kullanmaktadırlar.




Son zamanlarda e-ticaret sitelerinde sıklıkça gördüğümüz tıkla çevir hizmeti, canlı destek gibi özelliklerini destekleyen bu SIP Server IP temelli haberleşmenin de anahtarı gibidir. Büyük şirketlerin çoğu tararufu sağlamak amacı ile kurdukları VOiP sistemlerininde de çok kullanılan bir serverdır.





Her voip cihazının içerisinde SIP Account'unun tanımlaması yapılmaktadır. SIP server data hatlarını kullanarak multimedya oturumlarının başlatılması, yönetimi ve sonlandırması gibi rolleride vardır. VOiP’inizde SIP Server mevcut ise aylık 7 ila 20 lira arasında değişen bir masrafa tabiidir. 




Bu masraf şube ya da voip cihazı adedi bazlı değişkenlik göstermektedir. Örneğin bir şubeniz var ve içerisinde bir adet voip cihazınız bulunmaktadır. Şubenizin SIP Server için aylık olarak 15 lira gibi bir ücret ödemektedir. Peki ya bu SIP Server’ı sağlayan yerler nerelerdir? Bu hizmeti ISP Servis Sağlayacıları tarafından hizmeti verilmektedir. Superonline, E-kolay, Borusan Telekom gibi şirketler bunlara örnektir. Kaliteli ve ücretli SIP Server’ın pozitif yanları Ses ve Görüntü aktarmasının kalitesi yüksek düzeydedir ve nokta bazlı raporlama sunabilir. 








Kişilere herhangi bir kısıtlama getirmemektedir. Yani sadece SIP Server’a kayıtlı olanları aramaları mecbur tutulmaktadır ve kesinti çok çok azdır. Birde bu SIP Server’ı ücretsiz alan yerler var. Onlar da ise kalite ve kullanabilirlik açısından çok düşüktürler ve kullanıcıya sadece SIP Server’da kayıtlı olan kişileri aramalarını sağlamaktadır.

SIP in fonksiyonlari nelerdir?
SIP kullanıcılar arasındaki iletişimi oturumunu açan , değiştiren ve sona erdiren bir protokoldür.Aşağıdaki işlevler SIP tarafindan desteklenir.
İsim dönüşümü ve kullanıcı konumu – Birbirlerinin cihaz adreslerinin veya fiziksel konumlarının ayrıntılarını bilmeden kişilerin birbirlerini bulmasına olanak sağlar.
Ortam görüşmesi – Bir oturumdaki tüm katılımcıların ortak medya ve ilgili teknoloji ayrıntıları üzerinde anlaşmasını sağlayan görüşmeleri yürütür – ses, video, anında mesajlaşma, uygulama veri alışverişi vs.
Oturum katılımcı yönetimi – Katılımcıların eklenmesini, çıkartılmasını ya da aktarılmasını yönetir.
Oturum özellik değişiklikleri – Oturum yürümekte iken, oturumda kullanılan ortamın değişimine izin verir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Site Hackleme Taktikleri Ve Açıklamalar

CONFİG NEDİR? Ne İşimize Yarıyacak? Config Çekme Örnekleri. - Hackerlik Okulu

Profesyonel Hacker Olmak İsteyenler Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası