RİP Nedir? Routing İnformation Protocol

RIP Nedir?
Routing Information Protocol
Yönlendirici Bilgi Protokolü









RIP uzaklık vektör algoritmasına dayanır ve IGP'nin bir uygulamasıdır. İlk olarak XEROX Network System protokol kümesi içinde kullanılmış olup daha sonra IP ağ uygulamalarında kendisine geniş bir alan bulmuştur. UNIX işletim sistemiyle beraber gelen yönlendirilmiş özelliği bir RIP uygulamasıdır.

Bu protokolde, en uygun yol atlama sayısına dayanılarak hesaplanır, her varış adresi için en iyi yol bilgisi tabloda tutulur. Uygulamada RIP için atlama sayısının en fazla 15 olacağı kabul edilmiştir. Bu değerden daha uzak yerler ulaşılmaz durum olarak değerlendirilir

Kaynaklarla derlenmiştir

RIP, uzaklık-vektör tabanlı bir yönlendirme protokolüdür. Bu protokolü çalıştıran router’lar kendi yönlendirme tablolarının tamamını 30 saniye aralıklarla bütün interface’lerinden komşu router’lara gönderirler. Ayrıca en iyi yolu seçerken sadece hop count değerini baz alır ve en fazla müsaade edilebilir hop count değeri 15’dir. Yani hop count değeri 16 ağlar erişilemez (unreachable) olarak değerlendirilir.






RIP versiyon 1 sadece classful yönlendirmeyi kullanır. Yani bu versiyon da ağdaki tüm cihazlar aynı subnet mask’ı kullanmak zorundadır. RIP veriyon 2 ise prefix yönlendirme olarak adlandırılır ve yönlendirme güncellemeleri sırasında subnet mask değeride gönderilir. Bu yönlendirmenin diğer bir adıda classless yönlendirmedir.

RIP üç farklı sayaç (timer) kullanarak performansını ayarlar. Bu sayaçlar şunlardır;

- Route Update timer: Router’ın komşularına, yönlendirme tablosunun tümünü göndermesi için beklediği zaman aralığı. Tipik olarak 30 sn.’dir.

- Route invalid timer: Bir yönlendirmenin, yönlendirme tablosunda geçersiz olarak kabul edilmesi için geçmesi gereken zaman aralığı. 90 sn.’lik bu zaman aralığında yönlendirme tablosundaki bir yönlendirme kaydıyla alakalı bir güncelleme olmazsa o kayıt geçersiz olarak işaretlenir. Ardından komşu router’lara bu yönlendirmenin geçersiz olduğu bildirilir.

- Route flush timer: Bir yönlendirmenin geçersiz olması ve yönlendirme tablosundan kaldırılması için gereken zaman aralığı(240 sn.).

RIP’ı router üzerinde çalıştırmak için global konfigürasyon modunda “router rip” komutunu girmeliyiz.

RouterA(config)#router rip

Ardından router’a hangi network’e ait olduğunu bildiren “network” komutunu girmeliyiz.

RouterA(config-router)#network 172.16.0.0

RIP kullanılarak öğrenilen yönlendirme kayıtlarını “show ip route” komutunu kullanarak görebilirsiniz. Karşımıza çıkan yönlendirme tablosunda kayıtların başında R harfi bulunanlar RIP tarafında yönlendirme tablosuna girilmiş kayıtlardır. Ayrıca RIP çalıştıran bir router’ın tüm interface’lerinden RIP anonslarını yayması gerekmeyebilir. Örneğin router’ın ethetnet interface’inden RIP anonslarının yayılması herhangi bir işimize yaramaz. Bu yüzden bu interface’i RIP için pasif bir interface olarak tanımlamalıyız. Bunu gerçekleştirmek için aşağıdaki komutları kullanmalıyız.

RouterA(config)#router rip

RouterA(config-router)#network 172.16.0.0

RouterA(config-router)#passive-interface e0



Cisco IOS üzerinde packet tracer’ın Command Line Interface’ine RIP protokolu için gerekli komutları girelim.

Router>en
Router#
Router#configure terminal
Router(config)#router rip

Aynı işlem her üç router içinde yapıldıktan sonra , uç bilgisayarlar arasında ping atıldıgında packetlerin saglıklı bir şekilde ulaştıgı görülecektir.

Distance Vektör Algoritmasının Temel Bilgileri: Routing Tablosu: Distance Vektör algoritması routing tablolarını kullanıcı protokollerinin hizmetine sunmak için oluşturur. Distance Vektör algoritmasın oluşturduğu routing tablosu içerisinde şu bilgiler bulunur.
Hedef ağın IP adresi
Hedef ağa olan uzaklık
Hedef ağ yolundaki ilk komşu routerin IP adresi
Yol bilgisinin hangi routing protokolü tarafından oluşturulduğu
Yol bilgisinin en son güncellendiği zamandan bu yana geçen süre Yol bilgisi tabloları routerlarda dinamik olarak güncellenir.

RIP güncelleme mesajlarının gönderimi:
Her router periyodik olarak (30 sn) broadcast adreslemeyi kullanarak komşularına RIP güncelleme mesajı adı verilen tabloyu gönderir.
Bu güncelleme mesajı, gönderici routerin o anda sahip olduğu son bilgileri içerir. Bazen bu tablolar çok büyüyebilir.
Tablo bilgisi router tarafından gönderilmeden önce HOP bilgileri 1 artırılır.
RIP güncelemesinin sıklığı ağ yöneticisi tarafından belirlenir.
RIP güncelleme mesajlarının alımı
Gelen mesajda daha önce router tablosunda olmayan bir yol bilgisi varsa bu bilgi tabloya işlenir.
Gelen mesajda daha önceden tabloda bulunan bir yola daha az maliyetle ulaşım bilgisi geldiyse bilgi tabloya işlenir
Her zaman yeni yol bilgisini kullanır.
Zaman aşımı : Belirli bir süre güncellenmemiş yol bilgileri çöpe atılır. Bu veri tabanındaki yolun kalktığı anlamındadır.
Sonsuzluk Kavramı: Bir router için ağın sonsuzluğu o ağın erişilemez olduğunu ifade eder. RIP 16 hop ve ötesi uzaklığı sonsuz olarak algılar.
Aynı zamanda RIP yolların maliyetlendirilmesine imkan tanıyan bir mekanizma içermez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Site Hackleme Taktikleri Ve Açıklamalar

CONFİG NEDİR? Ne İşimize Yarıyacak? Config Çekme Örnekleri. - Hackerlik Okulu

Profesyonel Hacker Olmak İsteyenler Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası