OSPF - OPEN SHORTEST PATH FİRST


OSPF - OPEN SHORTEST PATH FİRST

(İlk Açık Yöne Öncelik)



OSPF IETF (Internet Engineering Task Force) tarafıdan geliştirilen Link state routing protokolüdür. Cisco'nun EIGRP karşılık olarak geliştirilmiştir. Cisco’ya özel bir protokol değildir. Yani farklı marka routerlarda ortak olarak çalıştırılabilir. Tüm topolojinin haritasını çıkarır. ve SPF (Shortest Path First) (Dijikstra) algoritmasını kullanarak en iyi rotayı seçer.

OSPF’in merkezi area 0 dır. Aynı zamanda Area 0 backbone area denir. Her area backbone area ya bağlı olmalıdır.Diğer bütün arealar area 0 üzerinden haberleşirler.

IR( Internal Router) : Aynı areadaki routerlardır. Aynı zamanda bu routerlar aynı LSDB ye sahiptirler

BR ( Backbone Router) : Area 0 bağlı routerlardır.

ABR (Area Border Router) : Farklı arealar arasında bağlantı sağlayan routerlardır. Yani bir areayı area 0 bağlayan routerlardır.



Başka tanımlamar da;
Dinamik routing protokolleri link state - distance vektor protokoller olarak ikiye ayrılır. Distance vektor protokoller RIP gibi hop count hesabına göre en iyi rotayı hesaplarken, link state protokollerde hatların birçok parametresi hesaba katılır ve bir routera bütün topolojiyi bir resim olarak görüp en iyi yolu hesaplama imkanı verir. OSPF RFC2328 kodlu open standart ve yaygın kullanılan IGP (Interior Gateway Protocols) link state routing protokollerinden birisidir.






OSPFte diğer link state protokollerin deki gibi bir router tüm topolojiye hakimdir, yani her bir router, her bir routera bağlı linkler, her bir routera bağlı olan diğer routerlar bilinir. En kısa yolu hesaplamada ise SPF hesabı Djxtra algoritması kullanılarak yapılır.

OSPF işlem sürecinde karşımıza üç adet tablo çıkar; komşuluk tablosu, topoloji tablosu ve routing tablosu.


Komşuluk Tablosu: Bir routera bağlı ve OSPF aktif edilmiş hatlarda bulunan diğer routerlardır. Komşuluk tablosunda tüm bu routerların kaydı bulunur.

Topoloji Tablosu: Yukarıda bahsettiğim LSDB tablosudur.. LSDB gelen LSA paketleriyle oluşturulmuş tüm topolojiye ait bilgileri içerir.

Routing Tablosu: LSDB üzerinde algoritma çalıştırılıp bir networke ait en iyi yol bulunduktan sonra routing tablosuna yazılır.

Dezavantajlarından bir ikisi ;

Konfigürasyon zorluluğu yüzünden network adminleri tercih etmeyebilirler. Aynı zamanda problem anında troubleshoot etmesi protokol zenginliğinden ötürü karmaşık hale gelebilir. Ospf kullanılacak network altyapısının admin tarafından hakim olunması gerekmektedir. Aksi takdirde yönetim ve sonrasında çıkacak problemleri çözmek zor olacaktır.





Unequal Cost Load Balance, yol seçimi yaparken Bandwith ( düşük cost ) ‘a bakarak hareket etmektedir. Ospf sadece costlar eşit olduğu takdirde load balance işlemin gerçekleştirmektedir. Fakat Eigrp için bu aynı durum söz konusu değildir.


OSPF, RIP de ki bazı problemleri ortadan kaldırmak için geliştirilen bir protokoldür. IETF tarafından geliştirilen bir Link State Protokoldür. OSPF ulaşılmak istenen networke giden en kısa yolu belirler. Bu yolu Dijkstra algoritması kullanarak belirler. OSPF enable Routerlara "Hello" paketleri gönderir ve bu sayede komşularını keşfeder. Her 10 saniyede bir Hello paketi gönderir ve bu sonuçlara göre OSPF Veritabanını oluşturur.






OSPF Paketleri

1-) Hello
2-) Database Description
3-) Link-State Request
4-) Link-State Update
5-) Link-State Acknowledgment

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Site Hackleme Taktikleri Ve Açıklamalar

Bilinmeyen Hacker Programları

EN İYİ IP ADRESİ GİZLEME PROGRAMLARI...