ISDN - İntegrated Services Digital Network



ISDN - İntegrated Services Digital NetworkBütünleştirilmiş Sayısal Ağ Hizmetleri




ISDN (Integrated Services Digital Network), özellikle normal telefon hatları (ve diğer bazı ortamlar) üzerinden daha yüksek hızlı entegre ses (analog) ve veri (dijital) aktarılmasını sağlayan bir dizi iletişim protokolüne verilen addır. ISDN'de, her iki uçta da, modemin dışında, bazı özel adaptörler kullanmak gerekir. Bu şekilde, 64kbps ve 128 kbps gibi hızlara (normal hatlar üzerinden) çıkmak münkün olmaktadır.

ISDN'de iki temel seviye hızı vardır : (1) Basic Rate (2) Primary Rate. Her iki seviyede de, iki farklı tip kanal bulunur : B (bearer) kanalları (sayıları birden çok olabilir) ve D (delta) kanalı (1 tane). B kanalları, her türlü ses, veri vb taşırlar.



D kanalı ise iletişimde kullanılacak kontrol ve yönlendirme bilgilerini taşır. "Basic Rate" seviyesi daha çok evden kişisel kullanımlar ve küçük şirketlerin kullanımları için tasarlanmıştır ve iki tane 64Kbps B kanalı ile 1 tane 16Kbps D kanalı içerir. Ulaşılabilecek en yüksek hız 128 Kbps olmaktadır.



"Primary Rate" seviyesi ise, daha yoğun kullanımlar için tasarlanmıştır ve 23 tane 64Kbps B kanalı (Avrupa için 30 tane) ve 1 tane 64Kbps D kanalı içerir. Ulaşılabilecek en yüksek hız ise yaklaşık 7 Mbps e kadar çıkar.

Diğer anlamda
ISDN (Integrated Services Digital Network) haberleşme şebekelerinde ses ve verinin aynı ağ üzerinde iletilmesini sağlayabilmek için tasarlanmış bir sayısal taşıyıcı servisidir.



ISDN’in diğer servislere göre avantajı ses, veri, yazı, grafik, müzik, video gibi farklı karakterlerdeki iletişimler için farklı bağlantılar gerektirmemesidir. Ses haberleşmesi için ayrı, faks için ayrı, bilgisayar için ayrı telefon hatlarının ve video için ayrı bir koaksiyal bağlantının gerekebileceği ortamlarda tek ISDN bağlantısı bütün gereksinimleri karşılayacaktır.



Başka bir deyişle ISDN bu servislerin tümünü tek sistemde bütünleştirir. ISDN servisi, dolayısıyla ISDN bağlantısı uçtan uca tümüyle sayısaldır. Ayrıca ISDN teknolojisi hem devre anahtarlamalı, hem paket anahtarlamalı sayısal verinin mevcut, standart telefon kabloları üzerinden iletilebilmesini sağlar.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Site Hackleme Taktikleri Ve Açıklamalar

CONFİG NEDİR? Ne İşimize Yarıyacak? Config Çekme Örnekleri. - Hackerlik Okulu

Profesyonel Hacker Olmak İsteyenler Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası