ICMP Nedir? İnternet Control Message Protocol


ICMP Nedir? İnternet Control Message Protocol


(İnternet Kontrol Mesaj İletişim Kuralı)






IP'nin görevii datagram paketlerini ilgili yerlere adreslemek ve yönlendirmektir. IP paketi ilettikten sonra, bir sonraki alacağı veya vereceği pakete bakar. Çünkü IP bağlantısız (connectionless) bir protokoldür ve paketin hedefe ulaşıp ulaşamayacağı konusunda hiçbir garanti vermez. Paketler, hedef hosta/hostlara zaman aşımı ya da benzeri bir sebeple ulaşmayabilir.




ICMP RFC 792'de tanımlanmış ve RFC 950'de revize edilmiştir. Hataları raporlamak için kullanılan, kontrol amaçlı bir protokoldür. Bu şekilde normal kullanımının yanında, uzak sistem hakkında bilgi toplamak için sıkça kullanıldığından çok önemlidir.





ICMP, IP ile aynı düzeyde olmasına rağmen, IP'yi kullanır. ICMP mesajları, IP üzerinden gönderilir. ICMP'nin hata raporlamak için kullanılması, IP'yi güvenli yaptığı anlamına gelmez. Datagram, yerine ulaşmayabilir ve bununla ilgili bir hata mesajı da gelmeyebilir. ICMP mesajlarındaki hataları raporlamak için ICMP kullanılmaz.

Başka tanımlamalarla

Hedef sisteme kontrol mesajları göndererek bize gitti-gitmedi bilgisini veren bir protokoldür. TCP/IP katmanları içinde Internet katmanında yer alır.

İnternet protokolü güvenilir olması için dizayn edilmemiştir. Hata raporlama veya hata düzeltme mekanizmaları yoktur. Bu açığı kapatmak için ICMP’den faydalanılır. ICMP mesajlarının amacı IP’yi güvenli hâle getirmek değil, bağlantı birimleri hakkında muhtemel problemlere karşı geri bildirim almak içindir.







Bu mesajlara rağmen veri iletiminin hâlen garantisi yoktur. Yine de bazı veriler hiçbir geri bildirim raporu alınamadan, hedefine ulaşamadan kaybolabilir. IP kullanan üst katman protokolleri bağlantı güvenliğini kendi güvenlik metotlarıyla sağlamalıdırlar.

İnternet katmanında bulunan ICMP protokolünü PING ve TRACEROUTE uygulamaları kullanılır. PING komutu hedef sistemin ayakta olup olmadığının kontrolü için kullanılır. Düzenli bir şekilde gönderilen ICMP paketlerine verilen cevaplara göre bağlantı değerlendirmesi yapılır.





TRACEROUTE komutu ile ise TCP/IP protokolü üzerinden bir başka bilgisayara ICMP paketleri gönderebilir ve bu paketlerin diğer bilgisayara ulaşırken hangi noktalardan geçtiğini görebilirsiniz. Kısaca hedefe ulaşmak için takip edilen yolu tek tek görebilirsiniz. Sonuçlar ms (milisaniye) cinsinden gösterilir. Bu komut UNIX tabanlı sistemlerde TRACEROUTE olarak kullanılırken, WINDOWS ve DOS tabanlı sistemlerde sekiz harflik dosya isimleri nedeniyle TRACERT olarak kullanılmaktadır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Site Hackleme Taktikleri Ve Açıklamalar

Bilinmeyen Hacker Programları

EN İYİ IP ADRESİ GİZLEME PROGRAMLARI...